Radionice za prevazilaženje stidljivosti

Deca su povremeno stidljiva u svom ponašanju. Mnoga deca to spontano i sama prevazilaze a ponekima od njih je neophodna blaga podrška i podsticaj kako bi prevazišli ovaj problem.

Stidljivost može da bude deo detetovog karaktera, nasledni faktor ali i deo detetovog odrastanja.

Stidljivost je kombinacija straha, prividne (ne) zainteresovanosti za okolinu i povučenosti. Stidljivi mališani imaju poteškoće u uspostavljanju kontakata i druženju sa vršnjacima, nerado prihvataju nove situacije i izazove, boje se da se ispolje i izraze pogotovu verbalno te stoga razvijaju sklonost ka povlačenju, pasivnosti kako bi izbegli neprijatnost.

Ukoliko se stid ne prevaziđe u dečijem uzrastu, dete može u kasnijim uzrastima da razvije socijalnu anksioznost.

U Bjanko centru smo kreirali psihološke radionice sa ciljem da pomognu mališanima sa ovim problemima. Ove radionice su namenjene deci uzrasta 5, 6 i 7 godina. Radionice će se održavati subotom, jednom nedeljno u popodnevnim terminima u trajanju od 90min.

Psihološke radionice su oblik iskustvenog učenja. Radi se u grupi od 8 članova gde učesnici sede u krugu. Svaka radionica ima uvod, glavni deo i završnicu i kreira se u zavisnosti od postavljenog cilja.

Kroz ove radionice deca prevazilaze pasivnost i sklonost ka povlačenju, postiče se njihova aktivnost i izražavanje kroz pokret, crtanje, pevanje, sviranje, glumu i verbalno izražavanje. Pažljivim kreiranjem malih, prilagođenih koraka od neverbalne ka verbalnim deca stiču pozitivnu sliku o sebi i jačaju svoje samopouzdanje. Oslobađanju deteta doprinosi topao prihvatajući stav psihologa i razvoj pozitivne i prijatne atmosfere u grupi. Grupni način rada podstiče socijalne interakcije i socijalne veštine (predstavljanje, uspostavljanje kontakata, rad u paru, razvoj saradnje i kooperativnosti, razvijanje veza, poverenja i bliskosti među članovima grupe te razvoj motiva za druženje i osećaj zajedništva).

Radionice su tako osmišljenje da deci u njima bude prijatno, zabavno i poučno.

Stav psihologa je topao prihvatajući. Ne daju se ni pohvale ni kazne, ne ističe se niko posebno, svaki odgovor je dobar kako bi se deca oslobodila i usmerila na sam zadatak a ne na autoritet i na njegovo odobravanje ili neodobravanje. Daje se detetu dozvola da ponekad kaže dalje, da ne učetvuje ukoliko mu to ne prija kako se zbog toga ne bi osećao loše.

Voditelj radionice:

Marija Stefanović

Dečiji psiholog

Kontakt telefon: 021/6493 – 810

Shares