Predbračno savetovalište

Postoje životne situacije za koje ne priprema niti jedna škola, a jedna od njih je ulazak u brak. Sve što znamo o zabavljanju, partnerskim odnosima, braku obično potiče iz našeg iskustva u porodici porekla, primera iz naše neposredne okoline, iz medija, popularne literature i kulture, ali nigde ne uče šta je to što treba da znati pre nego se odluči na jedan tako važan životni korak.

Zašto predbračno savetovalište?

Predbračno savetovalište zamišljeno je kao razvojno savetovalište i samim tim organizovano je tako da nudi svim zainteresovanim parovima mogućnost da otkriju jake i slabe strane svoje veze, odnosno osveste koje su to teme kojima mogu da se posvete kako bi unapredili svoj odnos o obezbedili mu trajnost i stabilnost. Svaka veza ima svoj razvojni put, a samo prepoznavanje razvojnih faza i izazova koje one sa sobom nose nude mogućnost da sa njima što konstruktivnije izađete na kraj.

Program predbračnog savetovališta nudi vam mogućnost da:

Prepoznate i naučite kako da izadete na kraj sa stresnim iskustvima koji vas čekaju. Iako se često čine običnim, ili ih čak smatramo srećnim i poželjnim iskustvima, situacije poput venčanja, pripremanja svadbe, trudnoce, rođenja deteta svrstane su među najstresnije događaje u životu. Odluka na zajednički život podrazumeva spremnost i na veliki broj prilagođavanja – na partnera i njegove navike i vrednosti, ali i na novine u svakodnevnom zajedničkom životu, formiranju novih relacija sa partnerovom porodicom, promene u odnosima sa prijateljima i slično. Neke od ovih oblasti prilagodavanja vi kao par možete lakše, a neke teže proći. Program vam pomaže da prepoznate šta mogu i zašto da budu teži zadaci za vas, te kako možete da ih rešite ili predupredite.

Naučite kvalitetne načine rešavanja konflikata i ojačate komunikacijske veštine – i nesuglasice i sukobi su normalan deo svake veze i ne moraju biti neprijatno iskustvo koje narušava bliskost među partnerima i zadovoljstvo vezom. Naprotiv, mogu doprineti tome da se neke stvari reše, promene i na taj način poboljša kvalitet odnosa medu partnerima. Ovaj program vam može pomoći da naučite kako da sa svojim partnerom bolje i kvalitetnije razgovarate, čime možete da smanjite učestalost i intenzitet konflikata, a neslaganja pretvorite u konstruktivan zajednički napor da se prevladaju problemi i/ili razlike u mišljenju.

Istražite i proradite iskustva i nasleđe iz porodice porekla. Neka iskustva iz naših porodica porekla mogu da nas čine ranjivim i ometaju u formiranju stabilne, funkcionalne bliske veze. Teškoće u prilagođavanju na zajednicki život, međutim, mogu da potiču i iz razlika u vrednostima kojima su nas naučile naše porodice. Zbog njih partneri mogu jedan od drugog da očekuju različite stvari, što potencijalno otvara sukobe. Program vam može pomoći da prepoznate koja iskustva ili uverenja koja nosite iz porodice porekla mogu da vam smetaju, kao i da pronađete način da ih razrešite.

Postavite i usaglasite lične ciljeve i ciljeve kao para. Program vam može pomoći da uvidite eventualne razlike, ali i slaganja u onome što očekujete od sebe samih, od partnera ali i vas kao para.

Kome je namenjeno predbračno savetovalište?

Predbračno savetovanje namenjeno je svim parovima koji žele da poboljšaju kvalitet i stabilnost svoje veze i time je načine čvrstim osloncem za brak, kao i pojedincima koji žele da obogate svoj partnerski donos i pripreme se za nove uloge koje će ima brak doneti. Prilagođeno je svim parovima koji se odlučuju za brak, ili su relativno kratko u braku.

Kako izgleda predbračno savetovanje?

Predbračno savetovanje može biti realizovano na različite načine u zavisnosti od potreba para ili pojedinca:

  • individualno – u grupi pojedinaca prema struktuiranom programu tematskih radionica
  • sa partnerom u partnerskom savetovanju namenjenom jednom paru
  • u grupi parova u kojoj rad ima formu edukacije i vežbi za razvojne, očekivane teškoće sa kojima će se par nositi.

Najčešće teme koje se nalaze u fokusu predbračnog savetovanja su: očekivanja od veze i njihova usaglašenost, kako ostvariti kvalitetnu komunikaciju u partnerskom odnosu, kako što konstruktivnije razrešiti sukobe sa partnerom, šta je to adekvatna emocionalna razmena u parnterskoj vezi, značenje intimnosti i seksualnog aspekta veze za par, na koji način ličnost partnera ili njegova iskustva iz porodice utiču na partnerski odnos, kako očekivanja od budućnosti veze obliku partnerski odnos…

Shares